HOME GASTENBOEK DONATEURS CONTACT

Biografie Sumchog

 
 
       Sumchog Kersbergen (1990) werd geboren in Dolpo, hoog in de afgelegen Himalaya in Nepal. In mei 1996 wordt zij samen met een andere broer en zus door Nederlandse ouders geadopteerd. Zij wordt geadopteerd omdat zij ernstige brandwonden op haar hoofd had. In het brandwondencentrum Beverwijk wordt Sumchog 2 keer geopeerd en krijgt zij een haartransplantatie. Inmiddels woont zij nu 16 jaar in Nederland.

Sumchog is beeldend kunstenares. Als 13 jarige begon zij echt actief te schilderen en heeft ook schilderijen voor goeie doelen geschonken. Vanaf het moment dat haar Nederlandse moeder pen en papier gaf, heeft zij altijd getekend. Sumchog kon gewoon niet meer stoppen. Zij tekende op alle papiertjes, servetten en zelfs op beslagen ruiten. Haar biologische broer ( Pema Gurung) en zus uit Amerika ( Dorje Dolma) zijn net zo creatief als Sumchog.

Sumchog was pas 13 toen zij in 2003 wordt zij gevraagd om mee te doen aan een promotie film voor de humanitaire hulpstichting ROKPA. De film ‘’ Under the eyes of the Buddha’. Dit was om geld te verwerven voor de wederopbouw van een nieuw kinderhuis in Kathmandu, Nepal: Rokpa Childrens Home. De voice-over heeft Sumchog in 2 talen mogen inspreken: Engels en Nederlands. Sumchog en haar broer en zussen zijn door ROKPA geholpen. In dat zelfde jaar 2003-2004 volgden er nog vele andere activiteiten voor ROKPA. Samen met 100 andere bekende en amateur kunstenaars heeft Sumchog mee gedaan aan een ‘’kunstveilingen’’ in Meppel en in Leiden. Haar 1e werk werd voor € 180,00,- voor ’t nieuwe kinderhuis voor ROKPA verkocht. Met dit bedrag kunnen de mensen in Nepal één maand lang eten kopen! Het kinderhuis werd in maart 2004 gerealiseerd. In 2005 keert Sumchog voor het eerst na tien jaar in Nepal terug. Dit was om haar zieke vader te redden. De Tubantia heeft Sumchog in de winter 2005 voor en na haar reis naar Nepal gevolgd.
 
Er zijn vele artikelen in de kranten verschenen. In december 2005 besluit Sumchog en haar Nederlandse moeder Marie-Louise Kersbergen om een kleinschalige humanitaire hulpstichting voor haar gebied in Dolpo, in Nepal op te richten. Door veel op te treden en schilderijen t.b.v. haar stichting te verkopen heeft zij al vele kleine projecten in DOLPO kunnen realiseren o.a. een groentekas, Lerarensalaris, studenten sposoring etc. Sumchog, de oprichtster van de stichting, vind het erg belangrijk dat het kleinschalig en overzichtelijk blijft, omdat ’t gebied Dolpo in Nepal erg ontoegankelijk en qua communicatie erg lastig is.

Na een time-out vanwege Sumchog’s studie zijn Sumchog en haar vrijwilligers nu weer actief bezig. Op dit moment sponsort zij een student uit Nepal. Het is haar broer, hij is de hoofdrolspeler in de film ‘’ THE ONLY SON’’. Met de financiele steun van SKF studeert van Pema Gurung HBO toerisme en managament op de hogeschool Saxion in Deventer. Hij doet nu zijn 2e jaar.

In samenwerking met BOS ( Boeddhistische Omroep Stichting) en IDTV docs maakt Simonka de Jong ( documentaire maakster) een documentaire over Pema Gurung en Sumchog Kersbergen. De film heet ‘’ THE ONLY SON’’ Simonka volgt Sumchog en Pema al een aantal jaren. Voor de filmproductie maken Sumchog en Pema samen met de cameraploeg een zware tocht naar Dolpo in Nepal. Voor Pema is was het de 2e keer, maar Sumchog ziet haar geboortedorp terug na 15 jaar. Het verhaal van de film is een verslag van de familietraditie, dat een zoon een belangrijke rol in een gezin speelt. Pema moet van zijn ouders terug naar Dolpo komen. Zijn ouders willen dat hij gaat trouwen en de familietraditie voortzet.

De film gaat over een familie-dilemma. Het gaat over Pema, die als enige zoon van het gezin met 5 zussen, de generatie van zijn ouders voort moet zetten. De zoektocht van de film is welke keuze gaat Pema maken: Volgt hij de wensen van zijn ouders op of volgt hij zijn hart en neemt hij de adviezen van zijn zussen, die in ’t westen opgegroeid zijn, aan? Waar kan hij een beter bestaan op bouwen in Dolpo of in Europa? De afstand in het gezin is erg groot: Nepal, Amerika, Nederland, maar de familie is erg gehecht aan elkaar. De film ‘THE ONLY SON’ is genomineerd voor ’t IDFA-festival ( 2012) in Amsterdam. IDFA staat voor International Documentary Film festival Amsterdam. De filmpremiëre is op 18 november 2012. De film vertoning zal plaats vinden in het Tuschinski Theater / bioscoop. Het festival waar Pema en Sumchog ook aanwezig zal zijn, vindt plaats op 20 november en 21 november .a.s.

In Sumchog’s vrije tijd is zij ook altijd met kunst bezig. Dat ziet zij niet als werk maar als één van haar grote passies. Verder werkt zij ook voor Galerie & Skulpturenpark Groeneveld in Almelo (www.galerie-groeneveld.nl). Haar hobbies zijn: koken, zingen, schrijven, netwerken met mensen en wandelen.

Eind juni 2013 gaat Sumchog afstuderen als ‘zelfstandige beeldende kunstenares’ aan de kunstacademie in Enschede, Artez. Zij wil graag als vervolg studie iets met creatieve therapie doen of een docenten opleiding gaan volgen. In de toekomst hoopt Sumchog, dat zij jonge kinderen op school kan begeleiden, die een beperking hebben.

Haar levens motto’s zijn:
Never give up
Change can only take place trough Action
Think positive, be Active.

Stg. Sumchog Kersbergen Foundation - Deze stichting heeft als doel: Het verlenen van humanitaire hulp aan kinderen in Nepal, Tibet ( China) en India door uitwisseling op het gebied van educatie en
culturele uitingen, medische en leutechnische hulp, voedselprogramma’s en voorlichting. Sumchog Kersbergen Foundation - Deze stichting heeft als doel: Het verlenen van humanitaire hulp aan kinderen
in Nepal, Tibet ( China) en India door uitwisseling op het gebied van educatie en culturele uitingen, medische en mileutechnische hulp, voedselprogramma’s en voorlichting.
 

Uw donaties zijn van harte welkom, op bankrekening nummer: IBAN NL 27 RABO 0117 3200 99 t.n.v. Stg. Sumchog Kersbergen Foundation.
Voor donateurs vanuit het buitenland: BIC RABONL2U, Rabobank NW Twente
De Stg. Sumchog Kersbergen Foundation heeft sinds 01-01-2013 een ANBI status.

 
© 2015. Alle rechten voorbehouden.