HOME GASTENBOEK DONATEURS CONTACT

2006 Realisatie Groentekas

Samen met haar Nederlandse moeder Marie-Louise heeft Sumchog tijdens de reis naar Nepal in december 2005 de start gemaakt om voor het hele dorp de gezondheidssituatie te verbeteren. Door een gift van het AOC konden zij de onderwijzer van de dorpsschool een bedrag van 600 dollar geven om naast de school een groentekas te bouwen. Deze constructie met latten, ijzerdraad, en een speciale folie is licht genoeg om op de rug te vervoeren en sterk genoeg om de felle wind en hevige kou van – 40 o C in de winter te doorstaan. Het idee is ontwikkeld door de SNV, waarvoor zij met de directeur in Kathmandu gesprekken gevoerd hebben.

Dit jaar kregen zij van de onderwijzer foto’s waar hij in de kas courgettes aan het oogsten is, die de kinderen bij hun warme lunch op school te eten krijgen. Onder het motto “each one, teach one” leren de kinderen dan ook hun ouders ook groentes eten, zodat ze meer weerstand krijgen tegen de veel voorkomende TBC. De kindersterfte is meer dan 50 % en de gemiddelde leeftijd is slechts 37 jaar.
De Tibetaanse cultuur in Dolpo is nog heel goed bewaard gebleven. Het is een nationaal park: Shey-Phoksundo park, dat pas sinds 1987 voor veel geld (us-dollars 700 voor 10 dagen) voor trekkers opengesteld is. Dit geld bereikt echter nooit de bewoners van Dolpo.

Door deze situatie zal het tijd kosten om de bewoners bepaalde westerse methoden aan te leren, zoals een betere voeding en hygiëne. De school heeft dit wel in haar programma, en dat is natuurlijk de basis onder het motto: “each one, teach one”. Ik vind het fijn dat de dorpsgenoten, hun kinderen naar de school laten gaan. Mijn vader was daar vroeger ook al voor: Hij gaf ons zelf les tot we alle 3 om medische redenen uit Dolpo weg moesten. Gelukkig maken de Tibetanen, i.t.t. de Hindoes, geen onderscheid tussen jongens en meisjes: ook mijn jongste 2 zusjes gaan naar de school. De leraar zei dat de voeding ontoereikend is en eenzijdig. Dat weet ik maar al te goed, alle kinderen uit ons gezin waren ondervoed en ik voel nog de eeuwige honger.

Omdat het seizoen om te oogsten door het barre klimaat kort is, hebben ze in andere dorpen in Dolpo een soort groentekas ontwikkeld: een stenen muur met daarachter een soort slurf van latten en doorzichtig plastic. Dit geeft de mogelijkheid om verschillende groentes te verbouwen, beschermd tegen de ijzige wind. Dan bestaat de voeding niet meer alleen uit boekweit, aardappelen en radijs en als er is wat yakvlees. Als de mensen aangeleerd wordt ook andere groentes te eten uit de kas dan wordt de weerstand verhoogt tegen ziektes als tbc. Hopelijk zal dan ook de kindersterfte van 50 procent dalen.

Stg. Sumchog Kersbergen Foundation - Deze stichting heeft als doel: Het verlenen van humanitaire hulp aan kinderen in Nepal, Tibet ( China) en India door uitwisseling op het gebied van educatie en
culturele uitingen, medische en leutechnische hulp, voedselprogramma’s en voorlichting. Sumchog Kersbergen Foundation - Deze stichting heeft als doel: Het verlenen van humanitaire hulp aan kinderen
in Nepal, Tibet ( China) en India door uitwisseling op het gebied van educatie en culturele uitingen, medische en mileutechnische hulp, voedselprogramma’s en voorlichting.
 

Uw donaties zijn van harte welkom, op bankrekening nummer: IBAN NL 27 RABO 0117 3200 99 t.n.v. Stg. Sumchog Kersbergen Foundation.
Voor donateurs vanuit het buitenland: BIC RABONL2U, Rabobank NW Twente
De Stg. Sumchog Kersbergen Foundation heeft sinds 01-01-2013 een ANBI status.

 
© 2015. Alle rechten voorbehouden.