HOME GASTENBOEK DONATEURS CONTACT

2005 Sumchog’s reis naar Nepal

 
 
       22 december 2005

Sumchogs mooiste kerst:
Almelose ontmoet biologische ouders in Nepal
 
Toelichting: Dit verslag van mij uit Kathmandu is gebruikt voor een onderstaande artikel.

Na een goede reis van 2 dagen ben ik donderdagavond 15 december, samen met mijn moeder en mijn zus uit Amerika in Nepal aangekomen. Ik werd geraakt door de armoede en ellende, die hier heerst. Na 10 jaar lijkt het alleen nog maar een grotere puinhoop te zijn geworden door de burgeroorlog met de maoïsten. Je moet dit echt zelf zien, om het te geloven hoe arm dit derde wereldland is.Ik vind dit zo erg voor de lieve, vriendelijke mensen in dit toch zo mooie land. Zij zijn het slachtoffer van zinloos politiek geweld en corruptie. Vergeleken hiermee heb ik dan zo’n luxe leven in Nederland. Naast de jetlag kon ik ook niet slapen van de spanning over het weerzien met mijn ouders na 10 jaar. In de tussentijd hebben we ook bijna geen contact gehad. Alleen een keer per twee jaar een foto, of een bericht via mijn broer, die nog in het kindertehuis in Bouddhanath woont. De laatste 2 jaar hadden niets meer gehoord, tot het bericht kwam dat mijn vader zo ziek was. Ik heb elke dag gebeden, dat mijn ouders de wekenlange voettocht door de Himalaya, over een pas van meer dan 5000m hoog zouden overleven. Daarnaast was het in de hele Kathmanduvallei politiek onrustig, want een gek geworden politieagent heeft op 13 december tijdens een religieusfeest, 12 onschuldige mensen (w.o. kinderen) bij een tempel doodgeschoten. Vrijdag, de dag na onze aankomst was er een totale staking uit protest tegen dit politieoptreden, dat uitliep op heftige rellen in de steden, vooral in Kathmandu. Ik hoopte dat mijn ouders ondanks dit geweld veilig zouden aankomen.

Gelukkig verblijven wij zelf in Bouddhanath, een Tibetaanse enclave, 6 km ten oosten van Kathmandu. Het is hier zo vredig en sfeervol, dat je je niet kan voorstellen dat er nog geen 10 minuten verder gevochten wordt.
Toen ik ‘s ochtends naar de grote stoepa liep, die wij zelfs vanuit ons guesthouse kunnen zien, voelde ik mij echt thuis komen!

De stoepa is een Tibetaans Boeddhistisch heiligdom, een grote witte bolvorm met een doorsnede van 100 m, met daaromheen platforms, die als totaal een mandala vormen. Dit geeft de kosmos weer. Het is zo indrukwekkend, dat het behoort tot de werelderfgoederen.

Het is al eeuwenlang een bedevaartsplaats voor Boeddhisten uit Tibet en andere delen van de wereld, die vanaf 4 uur ‘s ochtends tot laat in de avond in dikke rijen hen gebedsrondes lopen. Naast de monniken lopen er mensen in zeer kleurrijke klederdrachten, die nog prachtige uitstraling van devotie hebben.
          
  Maar er wordt ook gespeeld en gelachen door ondeugende kinderen en ook de Hindus hebben er hun eigen tempeltjes. Dat loopt allemaal door elkaar in een gemoedelijke sfeer. Het ruikt er heerlijk naar de kruiden uit de stalletjes, de wierrook brandt en er klinken mantra’s, cimbalen en fluiten. Dit alles wordt nog extra feestelijk door de duizenden gebedsvlaggetjes, die vanaf de stoepa om je heen wapperen in de wi
nd, om zo hun boodschap van vrede, die erop gedrukt staat, de wereld in te sturen. 36 m hoog boven alles uit kijken de ogen van de Boeddha je van alle kanten aan.

10 jaar geleden stond ik hier ook als klein meisje met Marie-Louise, mijn toekomstige moeder, te bidden, dat ik een medisch visum zou krijgen voor behandeling van mijn ernstige brandwonden in Nederland. Nu stond ik hier weer met haar op dezelfde plaats en voelde me heel dankbaar voor alle hulp, die ik in Nederland heb ontvangen. Daarom wil ik ook zo graag iets doen voor de mensen in Dolpo, waar ik geboren ben, want daar is geen enkele medische hulp tot nog toe. Dat plan gaat ook lukken, want de tweede dag dat we hier waren hebben we al vergaderd met de Duits hulporganisatie, die de school in mijn dorp Karang, financiert. Het hoofd van de school, Kelsang, een Tibetaan die in India opgeleid is en Engels spreekt, was hier ook bij aanwezig. Hij kon ons veel vertellen over mijn familie en over het leven in ons dorp.|
Mijn nu 21 jarige zus, Dorje Dolma, was al 12 toen zij naar Amerika ging om ook geopereerd te worden. Zij weet zich nog veel te herinneren en heeft bijna een boek klaar over haar jeugd in Dolpo.
     
Mijn broer Pema an 13, die nog in het kindertehuis woont, was er ook bij, omdat hij onze contactpersoon is met de familie in Dolpo. Bovendien vind ik, dat wij als kinderen betrokken moeten blijven bij onze cultuur. Hij gaat mij ook helpen bij de projekten. Omdat de stichting Sumchog Kersbergen Foundation nog pas geleden opgericht is, hebben we besloten dat de Duitse Dolpohilfe de school blijft financieren en organiseren.

Omdat ik per fax hoorde, dat mijn praktijkschool het AOC in Almelo, met hun Kerstmarkt euro 500 opgehaald hadden voor mijn projecten, leek het mij een goed idee omdat aan de groentekassen te besteden. Wij zouden ook alternatieven voor de gedroogde yakmest en hout moeten voorstellen als brandstof, voor de open haard waarop ook gekookt wordt. De constante rokerige ruimte, waarin de mensen winterslang opgesloten zitten,ingesneeuwd door metershoge sneeuwmuren bij – 40 C, schijnen naast luchtwegproblemen, ook een oorzaak te zijn van staar(cataract) en tbc, waaraan veel menen in Dolpo lijden.
     
 
Wij hebben dus een paar mooie doelen om mee te beginnen en dankzij de steun van de lezers van Tubantia, die ons na het eerste artikel al is toegezegd, zal er vast nog meer volgen. Door deze dagen al goed te gebruiken voor de organisatie van de projecten, duurde het wachten op de komst van mijn ouders gelukkig minder lang Wij verblijven in hetzelfde guesthouse als 10 jaar geleden, van een heel behulpzame Tibetaanse familie. Dit is nu ons tweede huis aan het worden. Het is alleen steenkoud: ‘s nachts wordt het al – 5 C en bibberen we van de kou. Gelukkig had mijn moeder een waterkoker en kruiken meegenomen, zodat we het met 2 dekens en 2 truien wel overleven. Het is erger voor de mensen die overal langs de straat buiten moeten slapen met alleen een dekentje: zij hebben letterlijk geen dak boven hun hoofd. Overdag is het gelukkig nog steeds zonnig: dat maakt alles warm en vrolijk, anders houd je het niet vol.

Maandagavond 19 december belde mijn broer op uit het kindertehuis met het mooiste bericht wat ik me kon wensen: mijn beide ouders met mijn 2 jongste zusjes waren in Kathmandu aangekomen. Wij zouden ze de volgende ochtend om 7 uur ontmoeten bij het kindertehuis, zodat ook mijn broer, die net met zijn examenweek begint, hen nog kon zien.
     
       Op de trap van het Rokpa Childrens Home, waar wij allemaal zo’n band mee hebben, werd de eerste familiefoto gemaakt! Het was een emotioneel weerzien met mijn ouders na al die jaren. Het werd opgevrolijkt door mijn 2 jongste zusjes van 5 en 7 die ik nog nooit ontmoet had. Het zijn schatjes! Na het ontbijt hebben wij mijn zieke vader meteen naar de kliniek gebracht voor diagnose en therapie van zijn tuberculose. Morgenmiddag krijgen we de uitslag van de testen. Mijn oudste zus heeft de kleintjes onder de douche gedaan, waarna ze een crème kregen voor de verschrikkelijk ontstoken bulten op hun hele lijfje. Toen zij vanuit de bergen naar het zuiden trokken om vanuit de Therai de bus te kunnen nemen, zijn ze ‘s nachts overvallen door een muskietenplaag. Mijn broer heeft al een woning gevonden voor mijn ouders, waar ze de komende maanden kunnen verblijven voor de tbc-therapie, die trouw gevolgd moet worden, anders wordt je resistent. Hierin kan de medische hulppost, die de stichting wil beginnen, ook een rol spelen. Want mijn vader moet eigenlijk eind maart, als de passen weer open zijn terug naar Dolpo, om het land te bewerken. Het centrum kan dan de controle op de inname van de medicijnen vervolgen. Vanavond gaan we met de hele familie “kora” lopen rond de stoepa, die dan prachtig verlicht is met duizenden boterlampjes. Een mooiere Kersttijd kan ik mij niet voorstellen!

Stg. Sumchog Kersbergen Foundation - Deze stichting heeft als doel: Het verlenen van humanitaire hulp aan kinderen in Nepal, Tibet ( China) en India door uitwisseling op het gebied van educatie en
culturele uitingen, medische en leutechnische hulp, voedselprogramma’s en voorlichting. Sumchog Kersbergen Foundation - Deze stichting heeft als doel: Het verlenen van humanitaire hulp aan kinderen
in Nepal, Tibet ( China) en India door uitwisseling op het gebied van educatie en culturele uitingen, medische en mileutechnische hulp, voedselprogramma’s en voorlichting.
 

Uw donaties zijn van harte welkom, op bankrekening nummer: IBAN NL 27 RABO 0117 3200 99 t.n.v. Stg. Sumchog Kersbergen Foundation.
Voor donateurs vanuit het buitenland: BIC RABONL2U, Rabobank NW Twente
De Stg. Sumchog Kersbergen Foundation heeft sinds 01-01-2013 een ANBI status.

 
© 2015. Alle rechten voorbehouden.